728x90 AdSpace


 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

  Αλλάζουν όλα σε λεωφορεία & τρόλεϊ μέσω JESSICA – Θα ξέρουμε πότε έρχονται ακόμη και μέσω κινητού

  Στη γραμμή 224, η οποία συνδέει την Καισαριανή με τα δικαστήρια της Ευελπίδων ξεκίνησε πιλοτικά η λειτουργία των 10 πρώτων «έξυπνων στάσεων», παρουσία του υπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ου Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ Ν. Μαντζούφα και των Προέδρων και Διευθυνόντων Συμβούλων των συγκοινωνιακών εταιρειών ΟΑΣΑ Α.Ε. Γρ. Δημητριάδη, Ο.ΣΥ. Α.Ε. Γ. Οικονόμου και ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. Ν. Παπαθανάση. Το σύστημα της τηλεματικής, το οποίο θα λειτουργήσει πλήρως στις αρχές του 2016, θα δώσει τη δυνατότητα στους επιβάτες να ενημερώνονται για τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις και στα λεωφορεία, ενώ για τη συνέχεια προγραμματίζεται και η ενημέρωσή τους από το κινητό τους τηλέφωνο ή το tablet τους, μέσω μιας εφαρμογής από την οποία θα μπορούν να ελέγχουν την πορεία του. Οι πρώτες «έξυπνες στάσεις» είναι «Ευαγγελισμός» (άνοδος & κάθοδος Βασιλίσσης Σοφίας), «Ρηγίλλης» (άνοδος & κάθοδος Βασιλίσσης Σοφίας), «Πεδίον Άρεως», «Πανελλήνιος», «Πολυτεχνείο», «Πλ. Κάνιγγος», «Ακαδημίας», «Σύνταγμα». Το σύστημα της τηλεματικής περιλαμβάνει εγκατάσταση εξοπλισμού σε 1.750 λεωφορεία και 250 τρόλεϊ, εγκατάσταση 1.000 «έξυπνων στάσεων» για την παρακολούθηση του συγκοινωνιακού έργου σε πραγματικό χρόνο και την πληροφόρηση του επιβατικού κοινού για την εκτέλεση των δρομολογίων.

  «Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα, που αποκτούν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για τη βελτίωση των υπηρεσιών των Συγκοινωνιών Αθηνών. Πρόκειται για ένα έργο, που επί 10 χρόνια ήταν κι αυτό στα συρτάρια. Εξαγγέλθηκε, το υποσχέθηκαν πολλοί, σήμερα όμως γίνεται πραγματικότητα. Κάθε μέρα πλέον θα προστίθενται «έξυπνες» στάσεις σε όλη την Αθήνα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και κατέληξε: «Αυτό που γίνεται στις Συγκοινωνίες Αθηνών είναι μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να τις καταστήσουμε προσιτές στους συμπολίτες μας, τους ανέργους, τους σπουδαστές, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους. Οι καλές αστικές συγκοινωνίες, είναι το κράτος πρόνοιας, είναι το δίκαιο κράτος και οφείλουμε να παλέψουμε, για να ανταμείψουμε τους συμπολίτες μας για όλες αυτές τις θυσίες που έχουν γίνει. Τα έργα προχωρούν και αποδίδουν θέσεις εργασίας. Η αστική κινητικότητα και οι αστικές συγκοινωνίες βελτιώνονται».

  Στόχοι του σημαντικού αυτού έργου, είναι, αφενός η ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των επιβατών στις στάσεις των λεωφορείων και τρόλλεϋ για τις αφίξεις των δρομολογίων και αφετέρου η βελτιστοποίηση της διαχείρισης του στόλου  των οχημάτων σε συνάρτηση με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Οι επιβάτες θα έχουν παράλληλα τη δυνατότητα άμεσης  πληροφόρησης  και εντός του οχήματος,  αλλά και ενημέρωση για τροποποιήσεις ή έκτακτα γεγονότα που επηρεάζουν την κυκλοφορία και την μετακίνησή τους.

  Στην πλήρη εφαρμογή της η Τηλεματική θα επιτρέπει στους επιβάτες να ενημερώνονται για τα δρομολόγια των γραμμών ή των στάσεων που τους ενδιαφέρουν  και  πριν φθάσουν στην στάση, μέσω του έξυπνου κινητού τηλεφώνου τους (application) ή PC με την βοήθεια ειδικών εφαρμογών, που θα γίνουν ευρέως διαθέσιμες στο κοινό. Παράλληλα, θα μπορούν να υπολογίσουν με μεγάλο βαθμό ακρίβειας τον χρόνο διαδρομής και να προγραμματίσουν τη μετεπιβίβασή τους, καθώς ο χρόνος διέλευσης από κάθε στάση θα είναι διαθέσιμος μέσω της εφαρμογής.

  Το έργο της Τηλεματικής στην Αθήνα είναι το πρώτο έργο ψηφιακού χαρακτήρα, το οποίο υλοποιείται στην χώρα μας με τη μορφή ΣΔΙΤ και με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η συνολική επένδυση ανέρχεται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 5 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ, 4 εκατ. ευρώ από το χρηματοδοτικό εργαλείο “Jessica” και τα υπόλοιπα από ίδια συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, ο ανάδοχος αναλαμβάνει με δικά του έξοδα τη συντήρηση, ανανέωση και την εν γένει λειτουργία του συστήματος. H Σύμβαση είναι δωδεκαετής και με τη λήξη της το σύστημα θα μεταβιβαστεί εξολοκλήρου στον Όμιλο ΟΑΣΑ. «Το έργο της Τηλεματικής είναι ένα έργο ΣΔΙΤ διάρκειας 12 ετών. Σήμερα, αυτό που βλέπουμε, είναι, ότι τα έργα αυτά γίνονται πραγματικότητα. Μια σειρά έργων έπεται. Αναφέρομαι στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, σε έργα κοινωνικών υποδομών, όπως τα έργα των σχολείων, έργα διαχείρισης απορριμμάτων, ευρυζωνικών δικτύων, έργα που θα αλλάξουν την καθημερινότητα του πολίτη και στο κοινωνικό και στο περιβαλλοντικό επίπεδο. Τα έργα ΣΔΙΤ είναι πραγματικότητα και θα αλλάξουν προς όφελος του πολίτη την καθημερινότητά του», τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Ν. Μαντζούφας.

  Στο μεταξύ, με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων χωρίς εισιτήριο (εισιτηριοδιαφυγή), από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να τοποθετούνται οι ειδικές μπάρες (τουρνικέ) στην μπροστινή πόρτα των λεωφορείων και των τρόλεϊ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Αλλάζουν όλα σε λεωφορεία & τρόλεϊ μέσω JESSICA – Θα ξέρουμε πότε έρχονται ακόμη και μέσω κινητού Rating: 5 Reviewed By: Unknown
  Scroll to Top