728x90 AdSpace


 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

  Ανησυχία στην ΕΕ για το ρωσικό φυσικό αέριο - Τι θα γίνει το χειμώνα;

  Την ανάγκη να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. στον τομέα του ρωσικού φυσικού αερίου, εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Κάλεσε την Μόσχα να μη χρησιμοποιήσει ως «όπλο» το φυσικό αέριο και επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης έστω μια «προσωρινής» λύσης.

  «Ο τομέας του φυσικού αερίου και ο ενεργειακός τομέας γενικά δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται σαν πολιτικά εργαλεία», δήλωσε ο Έτινγκερ κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στο Κίεβο για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

  Όπως τόνισε η ενέργεια δεν πρέπει να μετατρέπεται σε όπλο σε αυτές τις δύσκολες εποχές, εν μέσω της κρίσης ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία και ανάμεσα στην Ευρώπη και στη Ρωσία.

  Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα ανέστειλε τις παραδόσεις αερίου στην Ουκρανία τον Ιούνιο, καθώς το Κίεβο αρνείται να πληρώσει την υψηλότερη τιμή που έχει επιβάλει η Ρωσία μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

  Τι θα γίνει τον χειμώνα;

  Από την πλευρά της η Ουκρανία συνεχίζει να μεταφέρει το ρωσικό αέριο που προορίζεται για την Ε.Ε. μέσω του δικτύου των αγωγών που περνάει από το έδαφός της, όμως στις Βρυξέλλες εντείνονται οι αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον το Κίεβο θα αντισταθεί στον πειρασμό να εκτρέψει μέρος του αερίου αυτού προς χρήση από την ίδια τη χώρα όταν αρχίσει ο βαρύς ουκρανικός χειμώνας.

  Υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Ε.Ε. είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν την Παρασκευή 26η Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο για να συζητήσουν εκ νέου σχετικά με τον φάκελο του αερίου.

  «Πρέπει να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας και κάλεσε να υπάρξει «μια πραγματιστική λύση, μια προσωρινή λύση, ένας συμβιβασμός με τους Ρώσους εταίρους μας».

  Αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε νωρίτερα σήμερα να τερματιστεί το ταχύτερο δυνατόν η μακρόχρονη διένεξη ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία για το αέριο, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών προετοιμάζονται για τις απευθείας συνομιλίες.

  «Ο Χειμώνας πλησιάζει, επομένως ο χρόνος εξαντλείται», τόνισε η Μέρκελ μιλώντας ενώπιον επιχειρηματιών στο Βερολίνο.

  Η καγκελάριος σημείωσε πως έχουν επιτευχθεί ορισμένες «μικρές πρόοδοι» στην προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, αλλά δεν έχει ακόμη εξευρεθεί διαρκής και βιώσιμη λύση. Το ζήτημα, επέμεινε, πρέπει να διευθετηθεί «το συντομότερο δυνατόν».

  Προτάσεις για συμβιβασμό

  «Η θέση μου και η θέση μας παραμένει ότι πρέπει να αποφύγουμε την επιβολή κυρώσεων (από την Ε.Ε.) στον τομέα του αερίου. Η προτίμησή μας είναι να εξευρεθεί μια προσωρινή λύση, η οποία θα επιτρέψει (η Ευρώπη) να λαμβάνει επαρκείς ποσότητες αερίου από τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Έτινγκερ.

  Σημειώνεται πως οι Βρυξέλλες απαγόρευσαν τον περασμένο μήνα την πώληση τεχνολογικά προηγμένου εξοπλισμού σε πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, ωστόσο απέφυγαν δεν μιμηθούν το παράδειγμα της Ουάσινγκτον, η οποία επέβαλε παρόμοιες κυρώσεις και στην εταιρεία-κολοσσό του αερίου Gazprom.

  Η Ρωσία προμηθεύει στην Ε.Ε. περίπου το ένα τρίτο της ποσότητας φυσικού αερίου που καταναλώνει κατ' έτος. Περίπου η μισή εξ αυτής της ποσότητας καταλήγει στην Ευρώπη μέσω αγωγών οι οποίοι περνούν από την ουκρανική επικράτεια.

  Πληροφορίες: ΑΜΠΕ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Ανησυχία στην ΕΕ για το ρωσικό φυσικό αέριο - Τι θα γίνει το χειμώνα; Rating: 5 Reviewed By: Unknown
  Scroll to Top